2019. július 9., kedd

Yma Sumac


Yma Sumac

Yma Sumac, eredeti nevén Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo perui énekesnő. Születési helye és ideje vitatott, 1921 és 1929 között többféle dátum és helyszín is felmerült. Elég extrém feltevések is napvilágot láttak, az énekesnő fénykorában, például, hogy Ő egy amerikai egyetemista. Olyan vélemények is elterjedtek , amit az énekesnő maga is erősített, hogy Atahualpa inka uralkodó leszármazottja lenne. A legbiztosabb, hogy egy perui kis faluban született Ichocán, 1922. szeptember 13-án.


Yma Sumac kora ünnepelt szoprán énekese volt, akinek hangterjedelme egyesek szerint három, mások szerint a pályája csúcsán akár öt oktáv is lehetett.
Kislány korában már próbálta utánozni a madarak hangját és miután felfedezték remek énekesi adottságait 13 évesen Peru fővárosába, Lima-ba került. 1942-ben férjhez ment Moisés Vivanco-hoz aki zeneszerző és zenekarvezető volt. 1942-ben hallhatták először Yma Sumac-ot a perui rádióhallgatók. Pályája elején rengeteg népzenei felvételen szerepelt. 1946-ban New York-ba költöztek, ahol egy Ynca Taki Trio formációban lépett fel a férje oldalán. 1950-ben kötötte meg az első lemezszerződését, ahol már Yma Sumac néven szerepelt és modernizált népi hangvételű zenék sorát adta ki, amellyel hozzájárult exotica stílus népszerűségéhez.

Fénykorában filmekben is szerepelt, például " Az inkák titka " című alkotásban Charlton Heston partnere volt. 1961-ben 5 éves világkörüli turnén vett részt, amely során Magyarországra is eljutott. Yma Sumac több mint 40 millió lemezt adott el és csillaga van Hollywoodi a hírességek sétányán. Az énekesnő megkapta Peru legmagasabb állami kitüntetését is. Az exotica stílus utolsó számottevő előadója, 2008. november 1-jén Los Angeles-ben hunyt el.



Yma Sumac , Chuncho




Yma Sumac , Panchamama






Yma Sumac , K’Arawi



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése